Четири новосъздадени Центъра в Пазарджик, Русе, София  и Враца помагат

...
Четири новосъздадени Центъра в Пазарджик, Русе, София  и Враца помагат
Коментари Харесай

Специалисти помагат на деца с проблемно поведение

Четири новосъздадени Центъра в Пазарджик, Русе, София  и Враца оказват помощ на деца с проблематично държание и техните родители. Иновативните обществени услуги са основани от Национална мрежа за децата, с цел да оказват помощ на деца с прочувствено поведенчески усложнения в даден стадий от израстването им, на уязвими деца и фамилии, на деца, жертви на принуждение или потърпевши от закононарушения и на деца в спор със закона.

Центърът за права на децата (ЦПД) действа в Пазарджик от началото на месец май 2017 година и се управлява от Фонд за предварителна защита на престъпността – ИГА.  Създаден е и работи в границите на план „ Развиване на Центрове за права на децата в спор и в контакт със закона “, финансиран от Фондация „ Велукс “.

ЦПД – Пазарджик се обитава в офис на Фонд за предварителна защита на престъпността – ИГА на ул. „ Свети Архангел ” 2. В него работят трима експерти: обществен служащ, психолог и правист. И тримата са с уместно обучение, опит и подготовка. Работата им е проведена със седмичен график, който разпределя часовете им на работа. Дейността му е презентирана пред представители на на  Община Пазарджик, Районен и Административен съд, Районна прокуратура Полиция, АСП, Дирекция „ Социално подкрепяне ”/Отдел „ Закрила на детето ”, Областна работа „ Изпълнение на наказванията ”, МКБППМН, Детска педагогическа стая и неправителствени организации.

До момента Центърът е съветвал малолетни лица, ориентирани от Областна работа „ Изпълнение на наказванията ” – Пазарджик. Съобразно условията е направена оценка на риска от осъществяване на следващи противообществени прояви. Изготвен е и проект за самостоятелна работа с малолетните и техните фамилии, като дейностите в самостоятелния проект са съобразени с потребностите на малолетните и предварителна защита на противообщественото държание.

В цялата страна вече над 150 деца и техните фамилии са потърсили помощ и са намерили поддръжка в новосъздадените центрове. В тях работят психолози, обществени служащи и адвокати, които се застъпват за правата не децата като им дават правна, обществена и психическа поддръжка. Тя включва и придружаване на децата при срещата им с правосъдната система, пробацията, помощ за връщането им в учебно заведение, в случай че не го посещават, за професионално насочване и реализация, както и медиация сред причинител и жертва. Специалистите постоянно реализират контакти с учебните управляващи, отделите за протекция на детето, полицията и прокуратурата, с цел да могат да поддържат децата. Родителите и околните им са интензивно включени в намирането на решения на проблемите, с които младежите се сблъскват. Набляга се върху мощните страни на децата и се проучват задълбочено факторите, които въздействат върху държанието им.

Създаването на Центровете за права на децата е част от план на Национална мрежа за децата „ Развиване на центрове за правата на децата в спор и контакт със закона “, който се осъществя с финансовата поддръжка на фондация „ Велукс “. Национална мрежа за децата се застъпва за промяна в системата на детското правораздаване от дълги години. В момента Мрежата, която сплотява 150 организации от цялата страна, организира и акцията „ За по-човечно детско правораздаване “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР